Štítky

středa 7. října 2015

Štěstí ve stínech - Lynn Flewelling 2/5

Na opěvovanou fantasy jsem se těšila, anotace byla zajímavá, kniha ale už ne.
Děj je takový nezajímavý, chvílemi nudný, vysvětlování historie je úmorné a lépe by působilo jako časová linka před příběhem. Neustálé omlévání toho a toho mohlo ustoupit nějaké akci. Té je žalostně málo a je dost odbitá. V celé knize se ve finále nic neděje a jakýkoli náznak děje je zabit vykecáváním postav.
Doslova jsem se musela nutit do čtení abych knihu neodložila ještě před půlkou. Po půlce už mi došlo že k žádnému zlomu nedojde a napínavá a tajemná fantasy se nekoná.

Postavy tomu nepřidaly. Alek je naivní telátko a věk ho neomlouvá. Kluk kterého vychovával jen otec a poté se o sebe staral sám, se takhle rozhodně nechová. I hrdinky kdejaké YA jsou statečnější a vyspělejší, nemluvě o jeho dlouhém vedení.
Oddanost Seregilovi byla na hlavu úplně. Jistě, zachránil mu život, o tom žádná, ale pak už ho jen komanduje, žene z jednoho do druhého a on jde, drží pusu a klopí hlavu. A červená se.
V jedné recenzi na odstíny šedi, psala recenzentka, že si čárkovala kolikrát si Anna kousala ret. No já to tak měla s Alekem a jeho červenáním. Je to v průměru na každé druhé stránce.
Seregil je pak úplně jiná liga. To je arogantní debil. To jinak napsat nejde. Rozkazuje, vše ví, vše zná, za každého může rozhodnout a jako třešinka na dortu, je neuvěřitelně tajemný.
K čaroději se radši vyjadřovat nebudu.
Celé to ve finále působí jako nudné YA o naivním panenském Alekovi kterak potká úžasného a bohatého Seregila s násilně vecpanými prvky fantasy.
Ti kdo se těší na jiskřící romanci mezi hlavními hrdiny o které se ve spojení s knihou mluví také zklamu. Nic co by mohlo šokovat nebo zaujmout není. A popravdě? Jedině dobře, s autorčiným stylem psaní by to byla katastrofa.
Oficiální anotace
První díl série Noční běžci. První díl dobrodružství Aleka, Seregila a Micuma. 
Alek, jakožto neprávem uvězněný mladíček, potkává ve svém vězení, kde čeká na smrt, neznámého muže, z něhož se vyklube Seregil, muž mnoha tváří, dovedností a schopností, který je zároveň opředen závojem tajemství. Alekův poklidný život se tímto setkáním od základů změní...jaký je jeho skutečný původ, kdo jsou Pozorovatelé....?

Žádné komentáře:

Okomentovat